Bemutatkozás

Az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb tudományos eredménye az a felfedezés, miszerint az őssejteket szeparálni és tárolni lehet, laboratóriumi körülmények között tenyészthetők, illetve lehetővé vált a velük történő gyógyítás. Az őssejtek olyan kivételes sejtek, amelyek - a környezetük állapotától függően - képesek más és más sejtekké átalakulni. A jövő orvostudománya számára legtöbbet ígérő terület a sejtterápia, melynek egyik formája a sokak által már hallott, ismert csontvelő transzplantáció, melynek lényege, hogy a szervezetünk az elpusztult szöveteket - ha a pusztulás nem vezet halálhoz - részben az őssejtek közreműködésével kijavítja, újból előállítja. Ilyenkor kimutathatóan nő az újonnan képződött, a véráramban keringő őssejtek száma.

 

A legtökéletesebb, legszélesebb körben felhasználható őssejtek a megtermékenyítést követő első osztódások során jelennek meg. Ebben az ún. szedercsíra állapotban, ha a sejtek szétválása (lefűződése) megtörténik, teljes értékű egyedek, azaz egypetéjű ikrek születhetnek. A tudomány mai állása szerint a köldökzsinór vérből gyűjtött magzati őssejtek ennél kisebb, de még mindig jelentős mértékben képesek az átalakulásra. A felnőttkori őssejtek átalakulási képessége még ennél is kisebb, azonban bizonyos terápiás célokra továbbra is kifejezetten alkalmasak. Napjainkban lehetővé vált olyan, felnőttkori őssejtekből készített sejtszuszpenzió létrehozása, amelyben az őssejtek képezik a sejtek többségét. Ilyen módon nagyszámú őssejtet tudunk a szükségben lévő területekre juttatni.

Magyarországon a kezelések során legtöbb esetben saját (autológ transzplantáció) őssejteket használnak, vagyis a gyógyításnál használt sejteket azoktól a beteg személyektől nyerik, akiknél alkalmazásra is kerülnek. Speciális esetekben szükség lehet nem a betegtől származó őssejtek alkalmazására is, ilyenkor általában családtagoktól nyert őssejteket használnak a kezelésekhez (allogén transzplantáció). Egyes országokban magzatból kinyert sejtek felhasználásával is végeznek kezelést.

A közös tudásbázisra alapított Sejtterápia Laboratórium napi működése az egymással szoros kapcsolatban lévő klinikumra, a személyre szabott, autológ sejtes készítmény előállításához a ma elérhető legkorszerűbb eszközparkkal felszerelt termelő laboratóriumra, valamint a független minőségellenőrző laboratóriumra épül.

 

Az aktuális kutatásokat és a meghatározóan innovatív szakmai munkát egy nemzetközileg is elismert szakemberekből álló munkacsoport felügyeli és támogatja. A Központ terápiás készítményei előállításának és felhasználásának fő kritériuma, hogy az a szakma legszigorúbban vett szabályainak szem előtt tartásával az ETT, a OGYÉI-OGYI, a JACIE és az ÁNTSZ felügyelete mellett történik: a gyártásban a GMP és a FACT-JACIE, míg a betegellátásra és a kapcsolódó vizsgálatokban a GCP irányelvei által megkívántak teljes körű megvalósításával. A Sejtterápia Laboratórium keretein belül már elkezdődött az egyénre szabott immunterápiás kezelések alkalmazása, és több indikációs területen az új gyógyító eljárásokat definiáló protokollok bevezetését célzó munkálatok.